Er norsk rap en kopi av amerikansk rap?

topbattlerappers

Er norsk rap simpelthen den norske utgaven av den amerikanske sjangeren rap eller hiphop? I begynnelsen var det utvilsomt et sterkt element av etterligning, med mange engelskspråklige tekster. Det var først etter årtusenskiftet at det ble noe særlig populært å rappe på norsk. I dag er rappen blitt mer norsk, både i den forstand at de fleste rapper på sitt morsmål og at det er en sterkere tilknytning til norsk kultur og samfunnsliv.

Noen kritikere mener fortsatt at det er feil fokus i det norske rapmiljøet. De opplever at rapperne i Norge er mer opptatt av å kle seg i bestemte klær, sægge mest mulig og ha på seg doo-rags enn egentlig å skape noe nytt kunstnerisk. Det er noe paradoksalt ved at for eksempel karer fra Lillehammer-traktene prøver å dra en ekstremt urban stil. Som alle vet finnes det ikke noen storbyer, ghettoer, eller utpregede gangstermiljøer i Oppland fylke. Men man kan også se denne etterapingen av klesdrakt og stil som en måte å vise respekt for rappens opprinnelse og tradisjoner, det er en vanskelig avveining.

De første rapgruppene i Norge var faktisk mest inspirert av britisk rap. Eksempler på det er BOLT Warhead og Felony Force, som slo i gjennom like før 1990. Etter hvert gikk norsk rap også i en pompøs retning med mange pretensiøse arrangement som likevel inkorporerte deler av hiphopkulturen som den er kjent i USA, særlig dette med selvskryt.

Gatas Parlament var de første som rappet på norsk, men snart fikk de selskap av andre som for eksempel Klovner i Kamp og Tungtvann. Det ble etter hvert en tendens til at mange fra landet rappet på norsk. På denne tiden var det bare Paperboys som gjorde det bra av de engelskspråklige rapperne i Norge.

Noe som hadde vært etterlengtet i norsk rap var den tekniske dyktigheten som kjennetegner mange amerikanske rappere. Jaa9 og OnklP gjorde noe med dette da de slo i gjennom, og flere fulgte i deres fotspor. Karpe Diem, som i dag er Norges mest kjente rappere, holder seg imidlertid ganske langt unna den amerikanske stilen.