Gode tider for musikkindustrien

Dr. Dre

Finansmagasinet Forbes er på mange måter et ukeblad for de rikeste i verden, og for dem som har lyst til å bli det. Fra tid til annen setter de opp lister over hvem som er verdens rikeste, og dette gjelder også for dem som gjør det best innen musikk, så vel som hiphop.
Den som kom ut på toppen denne gang, og i følge Forbes er verdens rikeste hiphoper, er artisten Sean “Diddy” Combs. Han er den hiphop-artisten som definitivt tjener mest på musikken sin.
Combs har i tillegg til dette en formue på omlag 700 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 4,9 milliarder kroner. Det betyr samtidig at han her tjent 120 millioner i løpet av et år. Men pengene er ikke et resultat av musikken alene. Combs har vært med på å lage en egen kanal, Revolt TV, som bidrar kraftig til inntjeningen.

Dr. Dre ligger like bak

Rett bak Diddy følger Dr. Dre, med en formue på 550 millioner dollar, og Jay Z med en formue på 500 millioner dollar. På topp fem listen finner vi også vanligvis Drake, 50-Cent og Birdman, men 50-Cent ble slått ut etter at et av hans selskap gikk bankerott av ukjente grunner.

Hvor kommer pengene fra

Noe av fortjenesten kommer direkte fra musikken, fra turneer eller platesalg, men store fortjenester kommer også fra markedsføringsarbeid. Selskaper som Nike, Sprite og Apple betaler mange millioner dollar for at stjerner deltar i kampanjer. Grunnen til at Diddy ligger på toppen er helt klart de mange kontraktene for markedsføring. I løpet av livet har han tjent 750 millioner dollar, som selger av Vodka, selger av klær, som plate-kjøpmann, som selger av Tequila og som selger av vann med salt og sukker i. Spørsmålet må bli om han fortsatt hovedsaklig er musiker, eller eier av et TV-nettverk og reklame-modell.