Jaa9 og OnklP

27262634302588499492348

Jaa9 heter egentlig Jonny Engdal Silseth og er 34 år gammel. I likhet med rivalen Side Brok er han fra Møre og Romsdal, nærmere bestemt Valsøyfjord. Han fikk sin start som rapper sammen med gutta i Ridderne av det norske hus, som var en rap-gruppe som oppsto i Lillehammer-området en gang på slutten av 1990-tallet. Senere kom han inn i Dirty Oppland og begynte å samarbeide med OnklP. Sammen dannet de gruppen Jaa9 & OnklP.

OnklP er faktisk yngre enn Jaa9, men fremstår til tider som han vært med i gamet for evig. Han heter egentlig Pål Tøien og kommer fra Asker, han har også bodd på Lillehammer og etter hvert i Oslo. Det var gruppen Tungtvann som først oppdaget Jaa9 og OnklP, og endte opp med å la dem slippe til i en sang på en av deres skiver.

Etter hvert lærte Jaa9 og OnklP seg å stå på egne ben, de ga ut albumet Bondegrammatikk i 2003 og fulgte opp med Sjåre Brymæ i 2005. Det var sistnevnte plate som gjorde dem landskjent i Norge. OnklP fikk også kjørt i gang sin solokarriere.

Jaa9 og OnklP slo gjennom med sangen kjendisparty, og dro så i gang et usannsynlig samarbeid med smørsangeren Rune Rudberg som endte opp i låta “Stank Ass Ho”. De fikk tilnavnet bonderapperne, selv om mange mener at norsk rap mer generelt bør ha denne betegnelsen. Det finnes tross alt ingen egentlige storbyer som Los Angeles og Detroit i Norge, og kulturen er ganske annerledes.

I 2015 kom et nytt album fra Jaa9 og OnklP, kalt “Føkk ferie”. OnklP har også fått mye oppmerksomhet gjennom å være med i programmet Hver gang vi møtes, som samler ulike musikkjendiser i Norge og får dem til å synge hverandres sanger. Med dette har OnklP blitt et navn på alles lepper, med Jaa9 litt i skyggen.