Karpe Diem

2327140

Karpe Diem er en gruppe som består av to rappere fra Oslo og omegn, Magdi og Chirag. De to møttes for første gang allerede tidlig i tenårene.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid er 31 og har foreldre fra Egypt og Stryn. Han har studert ved Universitetet i Oslo (Blindern), der han særlig konsentrerte seg om studier av Midt-Østen og Nord-Afrika. Chirag Rashmikant Patel er også 31 år gammel, han er fra Lørenskog men er for det meste oppvokst i Oslo. Foreldrene hans er indere, men faren bodde faktisk i Uganda før han ble kastet ut av Idi Amin. Også Chirag har en høyskoleutdanning.

Duoen Karpe Diem ble til i 2000, og de debuterte med en EP i 2004. Den endte opp med en 9. plass på VG-lista og gullplate. Det første ordentlige albumet, Rett fra hjertet, kom i 2006 og gjorde nærmest over natta Karpe til en av de store navnene i Norge. Det ble til og med nominasjon til Spellemannsprisen det året. Oppfølgeren Fire Vegger solgte over 30 000 eksemplarer, mer enn noe annet norsk hiphopalbum. De fikk fortjent nok også Spellemannsprisen for Hip Hop det året. I 2010 ble det så selve Årets Spellemann for platen “Aldri solgt en løgn”, Bendiksenprisen fra Kulturdepartementet, og en pris fra MTV for beste norske band. Aldri solgt en løgn var det første norske albumet i denne sjangeren som kom helt til topps øverst på VG-lista.

I 2012 ble Karpe Diems plate “Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden” kåret til årets beste i Norge av VG. På denne tiden ble utgivelsene til Karpe mer kontroversielle. De sang for eksempel om å bli sugd av politikeren Mette Hanekamhaug og vakte mye oppmerksomhet. Senere kom andre sanger med til dels kontroversielt innhold, som “Hvite menn som pusher 50” og “Lett å være rebell i kjellerleiligheten din”.