Musikkelskere i Norge

Norge har mange musikkelskere og fans som følger med på det som rører seg i musikkens verden. Musikken har alltid vært en viktig del av norsk kultur, fra den sterke tradisjonen med folkemusikk til klassiske komponister og fremragende virtuoser innenfor musikalsk kunst. Norge har også hatt mange dyktige musikere innenfor jazz, blues, country og andre sjangere med opphav i USA

Norsk musikk har stor sjangermessig bredde med en sterk folkemusikktradisjon, sentrale komponister og utøvere innen kunstmusikken. I tillegg ser man fremragende jazzmusikere og en rekke artister og band innen pop og rock, hvorav mange også har lyktes i utlandet.

Edvard_Grieg_(1888)_by_Elliot_and_Fry_-_02Den første nordmannen som fikk et gjennombrudd i utlandet var komponisten Edvard Grieg fra Bergen. Han lagde musikk inspirert av norsk natur og kultur kjent i hele Europa, og mange komponister i utlandet ble også påvirket av hans musikk. Han var særlig kjent for et tonespråk som var veldig lyrisk i karakter, og brukte folkemusikken som et utgangspunkt for vakre komposisjoner for piano, orkester og kammermusikk.

Den neste norske artisten som slo i gjennom både i Norge og utenlands var Wenche Myhre, som var stor i Tyskland på 1960-tallet. Senere kom popgruppa A-ha, som fikk en kjempehit med “Take On Me”. De senere årene har imidlertid norsk musikk også hatt mange interessante artister innenfor rock, tungrock, death metal og dessuten hip-hop og rap.

Det som kjennetegner norske musikkelskere er i grunnen en ganske eklektisk tilnærming til musikk. Mange nordmenn følger med på flere sjangere og har et vidt tilfang av musikk som de forholder seg til. Dette gjelder ikke bare sjangermessig men også i den forstand at de lytter til både norsk musikk og musikk fra mange andre land. Dette inkluderer selvfølgelig USA og Storbritannia, men også mange andre land. Det betyr at selv de som er mest interesserte i amerikanske progrock kan ha interesse for norsk rap, og motsatt.