Norge elsker rap

Rap har etter en tung start blitt en veldig populær sjanger i Norge, særlig blant de aller yngste. Dette gjelder kanskje særlig den aller mest kommersielle rappen fra USA og norskspråklige utøvere. Likevel er det nok litt igjen før rap er helt der oppe med pop og rock når det gjelder popularitet og ikke forståelse av hva sjangeren er og går ut på. Nordmenn elsker rap, men gidder ikke alltid å egentlig sette seg inn i hva det går ut på, rart som det kan høres ut. Noen ser på dette fenomenet som forbundet med rasistiske strømninger, mens andre heller tenker at rap i utgangspunktet representerer en mer fremmed kultur for de fleste nordmenn enn det popmusikken og til dels også rocken gjør.

Likevel er det viktig å understreke at rap har blitt veldig populært i Norge, særlig de siste 15-20 årene. Mye av det henger sammen med Eminem sitt gjennombrudd. At han var hvit hadde nok mye å si for nordmenn fordi det var lettere å identifisere seg med sjangeren når en så at også hvite kunne gjøre seg gjeldende på dette feltet på en kredibel måte. Med ett var ikke rap lenger for urbane særinger, grafittikunstnere, og breakdancere, det ble på kort tid allemannseie. Suksessen til den svenske artisten Petter bidro også til dette, ikke minst fordi plateselskapene så det kommersielle potensialet i morsmålsrap.

karpediemI dag er mange rappere store kjendiser og folkekjære artister i Norge, det gjelder for eksempel Nico & Vinz, Madcon, Lars Vaular, og ikke minst Karpe Diem. OnklP, Tshawe, og andre har også blitt omfavnet av et bredere publikum delvis på grunn av sin deltakelse i diverse realityshow og konkurranser på TV. Man kan mene hva man vil om at rappere er med på sånne ting, men det har utvilsomt vakt nysgjerrighet blant bredere lag av det norske publikum.