Rappende rappere

hqdefaultI dag finnes det mange som har blitt kjente innenfor hip-hop uten å være rappere i tradisjonell forstand. Det finnes også en lang rekke popkjendiser som prøver å rappe i sangene sine når de egentlig burde ha latt være. Et grelt eksempel på dette er Madonna og hennes horrible sang “American Life”. Det gjør nesten vondt å høre på. Noen countryartister har også prøvd seg med å blande inn rapelementer, som for eksempel Blake Shelton. På tross av at resultatet for rapelskere fremstår som en makaber vits, har Shelton likevel på forunderlig vis greid å selge flere millioner plater.

På disse sidene dyrker vi imidlertid de virkelige, rappende rapperne som hører hjemme i sjangeren og kjenner kodene. De har en troverdighet og autensitet når de rapper, i motsetning til alt for mange som ikke gidder å tenke over rappens indre mening og sjel før de spytter ut noen sure vers. Det handler om respekt, eller mangel på sådan.

Når det kommer til den tekniske siden av rap, er det mange som ikke skjønner hva det dreier seg om. Alle forstår vel på et eller annet vis at det er forskjell på tekster, at noen er bedre enn andre, men forskjeller i struktur, rytme, rim, ordlek, osv. er vanskeligere å forstå. Det gjelder særlig fans som har hørt mest på popmusikk og innbiller seg at rapping bare er en slags snakking til musikk. De skjønner ikke alltid nyansene og forskjellen mellom en kommersiell rapper og det vi kan kalle en mer teknisk eller “rappende rapper”.

For eksempel er Drake en svært populær rapper, det samme med Snoop Dogg, men de kan ikke akkurat plasseres som rappende rappere. Teknisk sett er de ikke på samme nivå som andre artister som for eksempel Nas eller The Game, som vet å bruke ord på en helt annen måte.